Nieuws

SCP Onderzoek naar leesgedrag

23 januari 2018

Vorige week presenteerde Annemarie Wennekers, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau het onderzoek tijdens het KVB Boekwerk seminar. Nederlanders blijken steeds minder te lezen in hun vrije tijd. Ruim tien jaar geleden las 90% minstens 10 minuten per week, in 2016 was dit 72%. En hoewel in die jaren het digitale lezen in opkomst is, heeft het lezen van papier nog steeds de voorkeur.

Na twee jaren van duidelijke omzetgroei consolideert de markt met een stijging van 1% ten opzichte van 2016. Consumenten kochten ongeveer evenveel boeken als in 2016: 41 miljoen exemplaren. De afzet groeide met 0,4%. In totaal is in 2017 voor 530 miljoen euro aan boeken verkocht. Dit maakte het CPNB vandaag bekend. Oorsprong van Dan Brown is best verkochte boek. Hierna volgt Judas van Astrid Holleeder en op plek drie Goede dochter van Karin Slaughter. Lees hier meer.

Het onderzoek vormde de aanleiding voor KVB Boekwerk om experts te vragen naar hun visie op de impact van veranderend leesgedrag op het boekenvak en de samenleving. Een goed geletterd vermogen is voorwaarde om – nu en in de toekomst – te kunnen functioneren in onze informatiesamenleving en kenniseconomie.Lees hier verder.