Nieuws

Kamer van Koophandel stopt met adressenproduct

8 april 2019

Per 1 juli 2019 stopt de Kamer van Koophandel (KvK) met de verkoop van het informatieproduct ‘Adressenbestand Online’ waarin persoonsgegevens van zzp’ers staan. De verkoop van het adressenbestand voldoet niet aan de privacyregels, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Al langere tijd komen er bij de AP klachten binnen over de verkoop van dit informatieproduct. Met de komst van de nieuwe privacyrichtlijn in 2018 zijn deze klachten alleen maar toegenomen, zo merken ook de juristen bij de Auteursbond. De KvK stelt namelijk aan iedereen die daarom vraagt informatieproducten beschikbaar met daarin namen en adressen van zzp’ers. Het doel van het product is om organisaties nieuwe klanten te kunnen laten werven. En dat doel komt niet overeen met het doel waarvoor de persoonsgegevens in het Handelsregister zijn opgenomen. De AP heeft daarom geconstateerd dat de verkoop van het product niet voldoet aan de privacyregels.

Denk je dat jouw persoonsgegevens onrechtmatig verwerkt worden? Dien je klachten en tips in bij de AP.