Presenteren in je eigen stijl

uur, NVJ Locatie Amsterdam

Deze training is onderdeel van ZZP cursusaanbod 50% korting.

 

Deze training is gericht op journalisten, auteurs en vertalers die al wat ervaring hebben in het geven van lezingen, het optreden in boekwinkels, bibliotheken en op festivals en die de mogelijkheden van hun presentatierepertoire willen uitbreiden en verlevendigen.

In de training werken we aan verschillende elementen die van belang zijn voor een goede presentatie en aan het ontwikkelen van een persoonlijke stijl die voor iedere deelnemer verschillend zal zijn. Na deze dag ben je in staat om jezelf en jouw werk op een persoonlijke en gevarieerde manier te presenteren.

 

Inhoud

Een succesvolle presentatie bestaat, behalve uit een goed inhoudelijk verhaal, uit verschillende verbale- en non-verbale elementen.

We werken deze dag aan adem en stemtechniek, aan bewust gebruik maken van lichaam en ruimte, aan het maken van verbinding tussen jezelf, inhoud, en publiek, aan omgaan met stoorzenders en aan ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’.

De volgende elementen komen aan bod:

 • Creëren van een eigen sfeer
 • Beheersing van stem en lichaam
 • Kern van jouw verhaal
 • Onvermijdelijke improvisatie
 • Verschillende stijlen van presenteren
 • Werken aan een eigen stijl
 • Verbinding maken en houden tussen jezelf, inhoud en publiek

 

Voor wie?

Voor freelance journalisten, auteurs en vertalers die al wat ervaring hebben in het presenteren van hun werk maar vermoeden dat er meer in zit, die willen leren hoe je een goeie spanningsboog in een presentatie kunt maken, hoe je omgaat met ritme en stemgebruik, hoe je jezelf kunt blijven en hoe je om zou kunnen gaan met de onvermijdelijke onverwachte situaties die zich nu eenmaal altijd voordoen.

 

Werkvorm

In de training worden ervaringen uitgewisseld, wordt er gewerkt aan het vergroten van de spreekvaardigheid door stemoefeningen en lichamelijke oefeningen, kijken we naar goede en slechte voorbeelden, werken we aan de hand van ieders eigen boek of artikel aan een voortdurende verbinding tussen de presentator, de inhoud en het publiek.

Saskia Goldschmidt creëert in haar trainingen een veilige sfeer waarin iedere deelnemer zijn of haar eigen persoonlijke stijl kan ontdekken en kan oefenen. Daarom wordt er in gewerkt in een kleine groep.

 

Na deze training

 • Kun je met meer zelfvertrouwen voor een publiek gaan staan, heb je je vaardigheden om een interessante lezing te geven vergroot en weet je in te spelen op onverwachte situaties.
 • Kun je een presentatie maken waarin een goede spanningsboog zit
 • Weet je hoe je afwisseling in je presentatie kunt aanbrengen
 • Heb je ideeën over hoe je een presentatie kunt maken waarin je het onderwerp van je presentatie met jezelf kunt verbinden
 • Heb je meer handvatten om contact te maken of te heroveren met je publiek
 • Kun je beter inspelen op onverwachte situaties.

 

De trainer

Foto: Krijn van Noordwijk

Deze training wordt gegeven door Saskia Goldschmidt. Zij heeft vijfendertig jaar ervaring als theaterdocent, trainingsactrice en coach. In 2011 debuteerde zij en sindsdien schreef ze vier boeken. Na het verschijnen van ieder boek doet zij altijd een promotietournee in boekhandels, bibliotheken en theaters.

 

Praktische info

Datum: donderdag 21 februari 2019

Tijd: 10.00 – 17.00

Locatie: NVJ, Johannes Vermeerstraat 22, 1071 DR Amsterdam

Prijs: € 260  /  € 130 voor Auteursbond-leden, NVJ-leden en niet-leden die geregistreerd zijn bij de KvK

Maximaal aantal deelnemers: 10

Bij de training zijn koffie/thee/frisdrank en een lunch inbegrepen.

Meer informatie, inschrijving en betaling op de website van de NVJ Academy >

 

 

 

ZZP cursusaanbod 50% korting is een samenwerking tussen de Auteursbond en NVJ Academy om met 50% korting cursussen en trainingen te volgen. LIRA heeft deze samenwerking mede mogelijk gemaakt.

Auteursbond-leden, NVJ-leden en niet-leden die geregistreerd zijn bij de KvK, kunnen hier gebruik van maken.